Na Zakolu Wisły 12C/LU 2, Kraków     vistulaclinic@gmail.com


HealthFlex
×
  • Home
  • Oferta
    • Alergologia
    • Choroby wewnętrzne
    • Chirurgia dziecięca
    • Dermatologia
    • Dietetyka
    • Echokradiografia
    • Endokrynologia
    • Endokrynologia dziecięca
    • Fizjoterapia
    • Gastroenterologia
    • Genetyk kliniczny
    • Kardiochirurgia
    • Kardiologia
    • Medycyna estetyczna
    • Neurologia
    • Neurochirurgia
    • Nefrologia
    • Nefrologia dziecięca
    • Ortopedia
    • Ultrasonografia dziecięca
    • Urologia dziecięca
    • Urologia
    • Psycholog
    • Pediatria
    • Pulmonologia
  • Dla pacjenta
    • Alergologia
    • Urologia dziecięca
    • Gastroenterologia
  • Rejestracja
    • na konsultacje
    • na badania i odczulanie
  • Cennik
  • Galeria
  • Blog
    • Alergologia
    • Dietetyka
    • Urologia dziecięca
    • Medycyna estetyczna
    • Ortopedia
    • Pulmonologia
  • Kontakt i dojazd

Czy dieta w alergii wziewnej ma znaczenie? Jak pomóc sobie w leczeniu alergii za pomocą diety?

Czy dieta w alergii wziewnej ma znaczenie? Jak pomóc sobie w leczeniu alergii za pomocą diety?
10 października, 2020VistulaClinicalergologiaalergiaalergia wziewna

Alergia „wziewna”

Uczulenie na alergeny wziewne to powszechna dolegliwość, dotycząca blisko 30% ogólnej populacji w Polsce. Najczęściej kojarzy się z takimi objawami jak katar, kichanie, łzawienie oczu lub dusznościami, czyli typowymi objawami alergicznego nieżytu nosa, alergicznego zapalenia spojówek czy astmy oskrzelowej. W Polsce najczęściej dotyczy alergii na pyłki drzew, traw czy roztoczy kurzu domowego. Mechanizm tych dolegliwości jest związany z wytworzeniem swoistych przeciwciał w klasie IgE, których głównym mediatorem jest histamina. Co ważne należą to tzw. reakcji natychmiastowych, czyli objawy występują w krótkim czasie po kontakcie z alergenami.

Postępowanie okiem alergologa:

Uczulenie na alergeny wziewne najczęściej kojarzymy z objawami kataru czy kichania występującymi zaraz po kontakcie z alergenem. Jednak nie są to jedyne objawy, które mogę wystąpić u typowego alergika. Może się okazać, że osoby uczulone na wspomniane alergeny będą podawać objawy świądu gardła, warg czy uszu po zjedzeniu niektórych produktów. Dotyczy to zwłaszcza surowych owoców i warzyw. Objawy pojawiają się kilka do kilkunastu minut po ich spożyciu. Takie dolegliwości nazywamy Zespołem Alergii Jamy Ustnej „OAS” (Oral Allergy Syndrom) i jest typowym objawem alergii krzyżowej pomiędzy alergenami pyłków a owocami czy warzywami. Ważne jest, że objawy występują po spożyciu tylko surowych produktów np. chory nie jest w stanie zjeść surowego jabłka, ale po szarlotce objawy w ogóle nie występują. Typowe objawy alergii krzyżowej są nieprzyjemne dla pacjenta, ale nie mogą prowadzić do reakcji anafilaktycznej, której się obawiamy.

Z perspektywy alergologa, poza leczeniem objawowym (farmakologicznym) wskazana jest eliminacja z diety pokarmów wywołujących objawy. A w szczególnych przypadkach można również rozważyć immunoterapią (powszechnie nazywaną odczulaniem).

Postępowanie okiem dietetyka:

Wszystkie te objawy można łagodzić poprzez stosowanie diety bogatej w potas, sód, magnez i wapń. Dodatkowo ważne jest, aby dieta zawierała produkty przeciwzapalne. W związku z tym taka dieta jest w szczególności bogata w warzywa, owoce, ryby i orzechy. Wskazane jest także spożywanie ciepłych posiłków, np. zup i czy ciepłej herbaty, ponieważ ciepłe posiłki mogą być pomocne w problemach z odkrztuszaniem zalegającej wydzieliny.

Co jeść?

  • Warzywa, takie jak: brokuły, ogórki, fasolka szparagowa, cebula, czosnek, papryka, sałata, bakłażan, cukinia. Warzywa są bogate w antyoksydanty, które odpowiadają za zwalczanie substancji prozapalnych.
  • Owoce cytrusowe, ponieważ mają działanie antyhistaminowe.
  • Winogrona są źródłem polifenoli, które zmniejszają stan zapalny wywołany alergią wziewną w drogach oddechowych.
  • Orzechy włoskie, migdały, orzechy makadamia, orzechy nerkowca, sezam, mak. Jest to świetne źródło przeciwzapalnych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Jest to także źródło wielu witamin i makroelementów, np. magnezu i wapnia.
  • Przyprawy np. chilli, które rozszerzają naczynia krwionośne, dzięki czemu łatwiej się oddycha, co jest niezmiernie ważne w alergii wziewnej.
  • Tłuste ryby i oleje roślinne, jako cenne źródło omega-3.

Czego powinno się unikać?

W alergii wziewnej powinno się unikać tłustego mięsa i ciężkostrawnych produktów.

Autor tekstu: Barbara Jasiewicz-Honkisz

ALERGOLODZY PRZYJMUJĄCY W CENTRUM MEDYCZNYM

Barbara Jasiewicz-Honkisz

dr med.

umów wizytę

Grzegorz Osmenda

dr med.

umów wizytę

Joanna Morawiecka-Baranek

lek. med.

umów wizytę

Kategorie

  • alergologia
  • dietetyka
  • medycyna estetyczna
  • ortopedia
  • Pulmonologia
  • urologia dziecięca

Najnowsze wpisy

  • Zaburzenia czynności dolnych dróg moczowych u dzieci
  • POChP. Przewlekła obturacyjna choroba płuc.
  • Przepływ cewkowy (uroflometria)
  • PLASMA IQ
  • Botoks
  • Mezoterapia igłowa
  • Peelingi kwasowe
  • Moczenie nocne u dzieci
  • Nowoczesne leczenie astmy oskrzelowej – personalizacja terapii
  • Nietolerancja histaminy. O co chodzi?

Newsletter bloga

Copyright ©2020 all rights reserved

Rejestracja na badania i testy  możliwa jest wyłącznie telefonicznie w godzinach pracy placówki.

Na naszej stronie dostępny jest nowy cennik. Sprawdź tutaj…

 

 

pliki Cookies

Serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie plików cookies. dowiedz się więcej.