Gastroenterologia

dla pacjenta

Przygotowanie do testów oddechowych

Przed wykonaniem badania pacjent nie może być leczony antybiotykami, sulfonamidami przez okres, co najmniej 4 tygodni.

Dzień przed wykonaniem testu:
-należy pić wyłącznie wodę mineralną niegazowaną lub herbatę.
-należy unikać soków – zwłaszcza morelowego, jabłkowego, gruszkowego, bananowego, śliwkowego,
-należy unikać warzyw – zwłaszcza groch, kapusta, brokuł, buraki,
-nie spożywać mięsa, wędlin, białego pieczywa (dotyczy kolacji)
-nie żuć gumy, co najmniej 8 godzin przed badaniem
-należy spożyć kolację do godziny 18:00

W dniu badania pacjent zgłasza się na czczo tj. bez: jedzenia i picia. Rano należy umyć zęby. Test jest prosty i całkowicie bezbolesny – polega na pobieraniu próbek wydychanego powietrza zgromadzonego przez kilka sekund w płucach. Pomiędzy pobraniami próbek pacjent powinien unikać aktywności fizycznej.

Badanie trwa około 3 godziny; pacjent w tym czasie nie je i nie pije.