Otyłość – choroba XXI wieku
W XXI wieku otyłość jest chorobą powszechną, z którą zmaga się wiele osób bez względu na wiek i płeć i na pewno jest to problem złożony wymagający kompleksowego podejścia ze względu na skutki zdrowotne.
Dzisiaj kilka krótkich informacji na temat otyłości, przyczyny powstawania, powikłań oraz korzyści wynikających ze spadku wagi ciała.
Co to jest otyłość?
Otyłość jest spowodowana nadmierną podażą energii zawartej w pokarmach w stosunku do zapotrzebowania organizmu, w wyniku czego dochodzi do zwiększenia magazynowania tego nadmiaru w postaci tkanki tłuszczowej.
Typy otyłości
- Otyłość typu „gruszka”- udowo-pośladkowa, częściej dotyczy kobiet.
- Otyłość typu „jabłko” – brzuszna, częściej dotyczy mężczyzn, zwiększa ona ryzyko chorób towarzyszących (układu krążenia, cukrzycy, zaburzeń metabolicznych)
Przyczyny otyłości
- Niewłaściwe jedzenie, nieregularne spożywanie posiłków o złym składzie oraz nadmierna ilość spożywanych pokarmów czyli niewłaściwy styl życia.
- Czynnik dziedziczny, uwarunkowania genetyczne.
- W przebiegu innych chorób.
- Mała aktywność fizyczna
BMI to wskaźnik masy ciała, który charakteryzuje relację pomiędzy masą ciała a wzrostem. Obliczając BMI można określić ilość tkanki tłuszczowej w organizmie.
BMI = masa ciała / wzrost2
Oblicz swoje BMI
Powikłania otyłości
- Cukrzyca typu 2.
- Choroby serca i układu krążenia.
- Kamica pęcherzyka żółciowego.
- Choroby reumatologiczne ( zmiany zwyrodnieniowe stawów).
- Nowotwory.
- Zaburzenia oddychania podczas snu.
- Zaburzenia hormonalne
Korzyści wynikające ze spadku masy ciała
- Obniżenie ciśnienia tętniczego, poziomu glukozy oraz cholesterolu, w związku z tym redukcja dawk8i leków w cukrzycy czy w nadciśnieniu tętniczym.
- Obniżenie zachorowalności na choroby układu krążenia, układu kostno-stawowego, układu pokarmowego, układu oddechowego.
- Większa tolerancja wysiłku fizycznego.
- Lepsze samopoczucie i zwiększenie długości życia.
- Wzrost samooceny i wiary w siebie.
Odchudzanie polega na ograniczeniu spożycia energii poniżej zapotrzebowania organizmu. Energię potrzebną do normalnego funkcjonowania organizm czerpie wówczas ze „spalania” zapasów zgromadzonych w postaci tłuszczu. Najbardziej korzystne i skuteczne jest powolne tracenie tkanki tłuszczowej.
- Aby pozbyć się 1 kg należy stracić 7000 kcal. Kuracja odchudzająca powinna powodować ubytek masy ciała od 0.5 do 1 kg tygodniowo.
- W jadłospisie powinny być uwzględnione wszystkie niezbędne dla organizmu składniki.
- W celu osiągnięcia trwałego efektu odchudzania, bardzo ważna jest zmiana „złych”nawyków żywieniowych.
- Nawet po skutecznym odchudzaniu pozostaje tendencja do tycia i dlatego nie można powrócić do „chaotycznego” jedzenia.
- Bardzo niekorzystne są wahania masy ciała tzn. wielokrotne chudnięcie i tycie – czyli tzw. efekt „yo – yo”.
W następnym poście poruszę temat diet redukcyjnych oraz diet eliminacyjnych (np. dieta antyhistaminowa).
Zapraszam lek. Joanna Osmenda